Všemožné sociální sítě jsou fenoménem dnešní doby. Pozadu nemohla zůstat ani komunita hudebních fanoušků, která před rokem a půl, spojením se službou Audioscrobbler, vytvořila jedinečný projekt Last.fm.

Princip

Princip fungování sociální sítě pro mapování hudebních návyků uživatelů je založen na sbírání dat od jednotlivých uživatelů a jejich vzájemném porovnávání, vyhodnocování a vypočítávání všech možných příbuzností. Celý princip je natolik komplexní a obsahuje natolik složité a propracované algoritmy, že si raději představíme konkrétní funkce tohoto projektu.


Hlavní stránka

Osobní rádio

Jedna z původních funkcí Last.fm byla sbírání dat a tvorba osobních hudebních stanic, které hrají pouze vaši oblíbenou hudbu. Takto Last.fm funguje dodnes, ovšem v rozšířené formě, kdy je možné si vybrat hned několik stanic podle určitého hlediska nebo dokonce poslouchat oblíbené stanice někoho jiného.


Osobní radio


Osobní rádio se přehrává buďto přímo v prohlížeči pomocí Flash pluginu, nebo ve specializovaném Last.fm programu. Při přehrávání osobního rádia jsou dostupné kompletní skladby v kompresi MP3 při 128kb/s. Při poslouchání jednotlivých skladeb přímo na katalogové stránce interpreta se přehraje ve stejné kvalitě prvních třicet sekund.

Podobnost interpretů a doporučená hudba

Na základě dat všech uživatelů se vypočítává vzájemná podobnost interpretů mezi sebou, která je dána tím, kolik uživatelů pravidelně poslouchá oba porovnávané interprety. Výsledek těchto výpočtů je pak použit pro sestavování žebříčku podobných interpretů na katalogové stránce každého porovnávaného interpreta.


Doručení interpreti


Další možnost je použití těchto dat pro tvorbu seznamu doporučené hudby, na základě té poslechnuté. Takto se uživatel muže dozvídat o nových interpretech a rozšířit si tak své hudební obzory.

Sousedi

Jednou ze stěžejních funkcí je hledání spřízněných duší, tedy uživatelů, kteří pravidelně poslouchají podobnou hudbu. Z těchto uživatelů si následně můžete udělat přátele a tak se seznámit s někým, kdo má podobný vkus.


Sousedi


Uživatelské skupiny

Uživatelské skupiny slouží k vytvoření okruhu přátel a sdílení společného hudebního vkusu a diskutování ve vlastním diskusním fóru. Na Last.fm existují stovky nejrůznějších skupin uživatelů, jejichž témata se pohybují od místa bydliště (svou skupinu má i Česká republika), až po oblíbený fotbalový klub.


Stránka české uživatelské skupiny


Kouzlo statistik

Další podstatná funkce je výrazně sebestředná. Last.fm si totiž přesná čísla nenechává pro sebe, ale prezentuje je na uživatelských stránkách ve formě různých statistik s nejposlouchanějšími interprety a skladbami. Každý tak může vědět, co právě posloucháte.


Statistiky


Statistiky si Last.fm počítá i pro jednotlivé interprety a pro celý hudební svět. Na stránce každého interpreta je tak dostupný přehled nejoblíbenějších skladeb. Na stránce globálních statistik pak taková lepší hitparáda, která reflektuje popularitu mnohem lépe, než kdejaká televizní nebo rádiová.

Kulturní přehled

Jednou z nejnovějších funkcí je hudební přehled, který je tvořen jednotlivými uživateli, kteří přidávají hudební události do databáze. Ty se pak zobrazují podle vzdálenosti od bydliště uživatele a umožňují vzkázat světu, na které z nich se objeví.


Přehled


Propojení s přehrávačem hudby


Nastavení


O sbírání dat o přehrávaných skladbách se stará specializovaný program, který podporuje celou řadu běžných přehrávačů hudby (Windows Media Player, Winamp, Songbird, foobar2000, iTunes a mnoho dalších). Program si při instalaci stáhne potřebné pluginy a nastaví je podle zadaných přihlašovacích informací.


Nastavení

Program se sám zaregistruje pro spouštění při startu a v tichosti tak sbírá data bez zásahu uživatele. O nějaké výrazné zpomalení počítače se bát nemusíte, jelikož má program minimální nároky pro svůj běh.


Přehrávač


Kromě sbírání dat je možné v programu prohlížet svůj vlastní profil, sousedy, oblíbenou hudbu, doporučenou hudbu atd. Dále také program Last.fm funguje jako přehrávač stanic mimo okno webového prohlížeče.

Jak se Last.fm stará o soukromí?

Jedna z častých otázek na Last.fm je, jestli není možné z dat na servery vyčíst nelegálně stáhnuté nebo vypálené skladby. Vzhledem k tomu, že jednotlivé pluginy odesílají na server pouze název skladby, interpreta a název alba v textovém formátu, není možné z dat nic jiného zjistit. Nahrávací společnosti se tudíž k důkazům o nelegálních skladbách nedostanou.

Závěr

Last.fm je zcela unikátní služba s velmi solidní uživatelskou základnou a množstvím užitečných funkcí. Rozšiřte tedy svůj hudební svět o novou dimenzi. Podpoříte tak i českou hudbu, která se na Last.fm krčí někde v koutě rozsáhlé databáze.

Upozornění: Používání Last.fm je zvláštním způsobem návykové a mění hudební návyky a vkus.

Odkaz na službu