Co je to blog?

Asi bych měl začít tím, co to vlastně ten blog je. Blog, neboli internetový deníček, je jakýsi prostor na internetu, kde autor může přispívat svými subjektivními názory. Blog se dá rozdělit na dva typy a to na osobní nebo odborný. Osobní blog je myslím jasný. Autor zde píše o svém životě, zážitcích, zkušenostech atp. Ten odborný je zaměřen na nějaké téma, o kterém autor pojednává, samozřejmě ani zde nejsou výjimkou články z běžného života.

Blog je zpravidla dynamicky poháněn. To v praxi znamená, že jeho obsah lze aktualizovat bez zásahů do zdrojového kódu, a také bez znalosti programovacího jazyka. U jednotlivých článků se objevují komentáře, ve kterých může návštěvník vyjádřit svůj názor.

Pokud tedy máte světu co říct, není problém se do psaní pustit. V současné době vůbec není těžké začít. Díky internetovým serverům můžete začít psát během několika málo minut. Pár takových si dnes představíme. Pokud nechcete být omezováni podmínkami, které tyto servery nesou a chcete si vesele blogovat na své vlastní půdě, ta možnost tu také je. Ovšem k tomu je zapotřebí větší zručnost a některé základní znalosti ohledně technických záležitostí.

Začínáme

V této části článku se vás pokusím seznámit s několika servery, které nabízí možnost založit si vlastní blog.

Blog.cz

Za tímto serverem stojí společnost Jyxo s.r.o. K registraci potřebujete pouze uživatelské jméno, heslo, e-mail a odsouhlasit podmínky služby. Po úspěšné registraci vám průvodce pomůže nastavit několik základních údajů jako je název blogu nebo rozvržení a vzhled stránky. K dispozici je několik šablon, které ovšem nejsou moc vydařené, většinou se jedná o jednoduché šablony. To svědčí o tom, že tento server je založen především na tom, co systém umí a ne jak vypadá.

Úvodní stránka blog.cz

Administrace je jednoduchá a nabízí psaní článků s jednoduchým editorem, jednoduchého správce obrázků, možnost vytvořit vlastní ankety a možnost sledování statistiky vašeho či všech blogů.
Administrace blog.cz
  • + jednoduchý systém s přehlednou administrací
  • - nabízené šablony

Bloguje.cz

Dalším serverem pro vytvoření vlastního blogu je bloguje.cz. Ten opět nabízí jednoduchý způsob, jak si vytvořit svůj vlastní internetový deníček.

Bloguje.cz
 
Při registraci si zvolíte adresu svého blogu, uživatelské jméno a heslo. Registraci je před přihlášením do administrace, na rozdíl od prvního serveru, nutné potvrdit. Po potvrzení e-mailu vás čeká ještě několik stránek průvodce nastavení. K dispozici je také několik zajímavých vzhledů, ty jsou podle mého názoru lepší než u serveru blog.cz.

Bloguje.cz administrace
 
Administrace je poněkud složitější, ovšem nabízí více funkcí. Své příspěvky můžete opět psát pomocí editoru, zařazovat je do kategorií a objevuje se více nastavení. Také lze nahrávat obrázky, vytvářet ankety a nebo třeba na stránky umístit oblíbené odkazy.

  • + více funkcí
  • + zajímavé šablony
  • - nepřehledná administrace

Webgarden.cz

Na stránkách zone.webgarden.cz si krom blogu můžete zdarma založit své stránky, galerii, fórum nebo magazín. Při registraci vašeho nového blogu si navíc můžete vybrat z více domén. Kromě webgarden.cz jsou k dispozici další jako je například mistecko.cz či denicek.eu. Vybrat si můžete z několika atraktivních stylů. Po dokončení registrace se můžete ihned přihlásit a začít publikovat vaše články.

Stránky webgarden.cz
 
Administrace je opět o něco složitější, nabízí i další funkce, jako jsou grafy návštěvnosti nebo poznámky. Při správě stránek můžete vytvářet rubriky, podrubriky nebo upravovat panely na stránce. Do jednotlivých rubrik se poté dají přidávat texty, obrázky nebo jiné soubory. Administrace mě zklamala, je poněkud těžkopádná a hlavně nepřehledná, setkal jsem se také s problémy s korektním zobrazováním.

Administrace Webgarden
 
  • + nabízené funkce a úpravy blogu
  • + zajímavé šablony
  • - těžkopádná administrace

Bloger.cz

Dalším serverem, o kterém si něco řekneme je bloger.cz. Ten kromě založení vlastního blogu nabízí registraci autora a ten poté může přispívat do již existujícímu blogu, který to dovoluje. K registraci opět potřebujete jen několik obvyklých základních údajů a váš účet je nutné aktivovat.

Bloger.cz

Server nabízí pár základních šablon. V administraci můžete spravovat kategorie, obrázky, diskuse a nebo povolení autorů. Psaní textů je od administrace odděleno a editor nenabízí možnost zobrazit formátování textu přímo v něm, to nahrazují pouze tagy.

Bloger.cz - administrace
  • + jednoduchý systém
  • + možnost více autorů pro jeden blog
  • - absence WYSIWYG editoru

eStranky.cz

A to nejlepší na závěr. Jednoduchý systém v přehledném kabátku a zároveň plný funkcí. To je server eStránky.cz. Registrace opět vyžaduje jen pár údajů a na závěr je nutné její potvrzení.

eStranky.cz
 

Administrace je vydařená, přehledná a splňuje očekávání. Přidávat můžete jednak stránky, ale také články a nebo fotoalba. Jste informováni o statistikách a také o využití volného místa. Pokud bych měl dnes vybrat vítěze, jednoznačně se jím stane server eStránky.cz a následoval by server blog.cz, díky své jednoduchosti.

Ukázka administrace
 
  • + Příjemné prostředí
  • + Možnost přidávat samostatné stránky
  • + Funkce
  • + Kvalitní editor s možností vybrat si mezi WYSIWYG a HTML editorem
  • + Fotoalbum
  • + Atraktivní šablony

Další servery

Pokud využíváte služeb serveru Lidé.cz nebo Líbímseti.cz, blogovat můžete i tam. Výhodou je, že vše je pod jednou střechou, nevýhodou je méně funkcí. A pokud hledáte něco opravdu seriózního, psát můžete i na serveru Novinky.cz, kde lze psát příspěvky do daných kategorií a opravdu na nějaké úrovni. K registraci jsou potřeba skutečné údaje a poštovní adresa, na kterou jsou poté zaslány přihlašovací údaje.

Další způsob jak na vlastní blog

Tato část by si zasloužila vlastní článek, proto jen krátce. Zdarma si můžete založit i blog na vlastní doméně poháněný redakčním systémem dle vlastního výběru. Ten toho nabízí mnohem více. Pro začátek vám mohu doporučit freehosting Webzdarma.cz a český redakční systém RS2 s rozsáhlou nápovědou. Začít blogovat můžete, díky šablonám, které systém nabízí, také hned, více času ovšem strávíte nad základním nastavením. Další systém, který stojí za zmínku je lokalizovaný WordPress, celosvětově známý systém, pro který existuje několik různých vzhledů. Pro začátek ale doporučuji využít některý z výše uvedených serverů.

Odkazy na jednotlivé servery

   clanok z www.stahuj.cz